Menü Kapat

Su jeti (Waterjet) Nedir? Nasıl Çalışır?

Su Jeti (Waterjet) ile kesme teknolojisi; lazer, plazma ve oksijenle kesme gibi bilinen kesme yöntemlerine göre oldukça üstünlük sağlayan bir kesme yöntemidir. Hidrolik bir pompa vasıtasıyla üretilen 4000 bar ultra yüksek basınca sahip sıkıştırılmış su, yine çok yüksek basınca dayanıklı özel alaşımlı çelik borular vasıtasıyla pnömatik kontrollü on-off valfi de denilebilen bir kesme kafasına sevk edilir. Bu kesme kafası içerisinde 0.15 mm – 0.35 mm çapları arasında değişen elmas veya ruby orifis mevcuttur. Yüksek basınca haiz sıkıştırılmış su, bu elmas orifis içerisinden geçmeye zorlanarak ses hızının yaklaşık üç katına çıkması sağlanır ve sujeti adı verilen su hüzmesi elde edilir. Ses hızının 3 katındaki bu su hüzmesi aşınmaya dayanıklı bir karışım içerisinden geçerken Garnet Abrasive adı verilen aşındırıcıyı vakumlayarak 1mm veya 0.76 mm çapındaki bir nozzle içerisinden geçer. Nozzle ucundan ses hızının 3 katında çıkan bu sujeti + abrasive karışımı, doğada bulunan demir, çelik, paslanmaz çelik, aluminyum, sert takım çeliği, mermer, granit, traverten, seramik, cam, pleksiglas gibi bütün malzemeleri 150 mm kalınlığa kadar kesebilmektedir.

2 çeşit Sujeti Kesim yöntemi vardır :

1- Abrasive Jet :

En yaygın kullanılan kesme yöntemidir. . Sujeti kesim suyuna Garnet Abrasive denilen aşındırıcı kum karıştırılarak yapılan kesme yöntemidir. Abrasive Jet ile doğada bulunan bütün sert malzemelerin kesimi yapılabilmektedir..

2- Saf Su ile Kesim (Pure Water Jet) :

Bu kesme yönteminde garnet abrasive denilen aşındırıcı kullanılmaz. Bu kesme yöntemi ile kağıt, plastik, conta, sünger gibi yumuşak malzemelerin kesimi kolaylıkla yapılabilmektedir..